Kärlekens labyrint

Till slut läser jag den också: Paradisets vägar av Peter Cornell.

Jag gav den till min före detta sambo i 26-årspresent för nu drygt sex år sedan, som den första i en lång rad av ofta ganska usla presenter. Usla inte för att gåvorna i sig alltid var usla. Utan för att de inte passade just honom.

Kan en underliggande mening utläsas ur detta att en bok med titeln Paradisets vägar lämnas oläst genom en hel relation? Och inte bara oläst, utan också osprättad (som de vetenskapliga tidskrifterna hos den tragiske fotografen Hjalmar Ekdal i Ibsens Vildanden). Osprättad eftersom Paradisets vägar (underbart nog) gavs ut som ett gammaldags häfte av hopvikta ark, så att man inte bara med tanke och känsla utan även rent fysiskt måste arbeta sig in i den (för att inte säga deflorera den, gärna med en antik gammal brevkniv) för att nå kärnan, endast för att inse att kärnan inte finns, utan att hela boken är en labyrint av stigar utan mål.

Och att vägen alltså är målet.

Om man bara kan/får/vill beträda den.

En bild: Var människa en sluten labyrint för den andre, ointaglig och obegriplig.

Eller: Hela relationer som irrande labyrinter där de älskande aldrig möts eller heller aldrig, eller i alla fall aldrig samtidigt, når in till centrum.

Boken blev alltså kvar hos mig (där den också passar bättre, jag slukade den).

På försättsbladet har jag skrivit en prydlig liten födelsedagshälsning som jag inte längre minns innebörden av. Var den tänkt som förhoppning eller flirtig gliring?

På ett visitkort som väl använts till bokmärke och som förblivit liggande mellan sidorna 14 och 15 har han i sin tur gjort en lika kryptisk minnesanteckning: ”KARTA svart / vit grå s15” ?

Vi stannar där.

Det här inlägget postades i Böckerna, Minnena, Sambanden. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kärlekens labyrint

  1. Ping: Anmärkningsvärt |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s