Framtiden är här

-Det är början till slutet, sa kollegan och pekade på det stora, svarta schabrak som installerat sig i maskinrummet som en fientlig främling mellan reklamprojektorn och den vanliga, gamla analoga maskinen.

Den nya 3D-spelaren, komplett med tillhörande diskmaskin, eftersom specialglasögonen efter varje visning måste tvättas och torkas.

-På SF ska de omskola sina biografmaskinister till ”ventilationstekniker”, sa killen som var där samtidigt för att installera Juniorfestivalens digibetaspelare och se till att ljudet kom ut ok.

”Ventilationstekniker” eftersom det enda kvalificerade arbete som en biografmaskinist i framtiden anses behöva behärska är att se till att hetluften lämnar projektorn ordentligt så att inte lampan exploderar.

Svenska bios anställda stod med armarna i kors och skakade på huvudet, som en grupp förindustriella bönder inför åsynen av en automatiserad slåttermaskin. Så stor, så ful.

-Så länge Cinematekets gamla arkivkopior finns, finns hopp, föreslog jag.

-Ja, Cinemateket är skoj, höll Juniorkillen med.

Så man får väl njuta medan tid är.

För vad är väl bio utan repor, halvbilder, taskiga tejper, dålig skärpa och all annan charm som hör till?

Framtidens bio, verkar det som.

Det här inlägget postades i Filmerna, Framtiden. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Framtiden är här

 1. Tengil skriver:

  Var det månne Tia Marklund som var på besök för Juniorfestivalen? Han är kool, men du kanske inte får nämna namn. Jag är också oroad för den nya tekniken och arbetslösheten. Blir det 3D både på Victoria och Grand nu?

  Cinemateket ja. Det är den kombinationen som är bäst. I Tromsø hade vi både Cinematek och 4K projektor (dvs INTE 3D). Det funkade bra.

  • Marit skriver:

   Att jag inte skriver namn är mest ett stilistiskt val som jag gjorde nån gång när jag började blogga. Juniorkillen i inlägget heter Ulf, som väl kan kallas tekniksamordnare för Stockholms filmfestival. Kanske känner du honom också. Tia tror jag inte att jag träffat.

   Ja, både Victoria och Grand har fått var sin 3D-projektor. Men i nuläget ska de mest användas utanför ordinarie program, för pressvisningar och liknande. Vi har heller inte bytt ut dukarna så istället får publiken alltså använda hiskeligt fula specialglasögon som aktiveras vid visning.

   Under Junior-veckan körde vi emellertid det som ska vara Nordens första 3D-film, isländska ”The Secret Spell”. Den ska visst vara inspirerad av ”Ghostbusters” och ”The Shining”. Ungarna verkade väl sådär halvnöjda.

 2. Tengil skriver:

  Påkostat att ha 3D monster i maskinrummet som bara är till för pressvisningar (Astoria-varning på det?)…

  Är det påskstängt på biograferna eller är det full rulle (oj, det var inte tänkt som en ordvits).

 3. Marit skriver:

  Nej, då är det alltid öppet. Men vi får lite extra pengar för att vi förvägras gå i de demonstrationståg vi kanske ändå inte skulle gått i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s