Allt är gentagelser

Här ett citat av Victor Cherbuliez, ledamot i Franska Akademien, från hans artikel i Revues des Deux Mondes 1 november 1893, där han bland annat ger sin syn på skandalryktena om att Strindbergs roman En dåres försvarstal skulle vara baserad på författarens eget äktenskap med Siri von Essen (vilket den väl i sanningens namn till stor del också var):

”Strindbergs ovänner har givit spridning åt ryktet att när han omtalar Axels äktenskapliga olyckor han i själva verket berättar sina egna och hämnas på sina barns moder. Jag är besluten att inte tro någonting därom, trots att vi lever i en tid då lusten att yppa sina hemligheter för hela världen går till våldsam överdrift och då den tysta respekten för sig själv av alla dygder tycks vara den svåraste att utöva.”

Översättning tagen ur Stellan Ahlströms Strindbergs erövring av Paris från 1956.

Till alla er som trodde att vi levde i en ny tid.

Det här inlägget postades i Böckerna, Sambanden, Strindberg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s