En dåre till

Och när jag inför bussresan till mödernet i Dalom gör en sväng genom pocketshoppen kan jag efter allt jag läst på sistone knappast låta bli att köpa Beate Grimsruds En dåre fri och sedan låta den skölja genom hjärnan i ett par dagar som ett frätande medel.

Det är en av de där böckerna om en kvinna som är för stark för sig själv och som därför går i bitar, titt som tätt. En av de bättre också.

Den är nog menad att förskräcka. Beroende på läsare kan den tvärt om inspirera.

(Jag har väl också bott på sjunde våningen i ett hus och tänkt att rummet sluttar mot fönstren. Skillnaden: Jag var aldrig rädd för att få för mig att kasta mig ut. Jag bara reflekterade över möjligheten att jag en dag skulle kunna bli rädd för att få för mig att kasta mig ut. Galenskap som den ter sig mer från en fullt nykter åskådarläktare så där.)

Beslutar mig under läsningen för att äntligen ta åtminstone en månad ledigt och skriva koncentrerat igen. I höst får det bli. September? Att regelbundet gå till ett jobb där man tvingas upprepa vissa enkla rutiner som slagits fast av någon annan, är på sätt och vis bra. Ett jobb ger ramar åt livet så man tvingas bete sig normalt. Att le får ju också hjärnan att tro att den är glad, oavsett om man ler av artighet eller för att man menar det. Så håller man sig inom gränserna, både de övre och de undre.

Men jag kanske inte vill hålla mig inom gränserna.

Jag vill kanske ha plats att fullkomligt flippa ut. Om jag nu skulle vilja det. Och att gå in i skrivandet hur mycket jag vill och inte behöva krångla mig ut ur det igen efter några timmar för att sälja biobiljetter.

Så får det vara bestämt.

Återvänder från Dalom med ett kvarts kilo älg i magen och en limegrön Jackie Kennedy-klänning som räddats från malarna i en vintage-lada i Vikarbyn.

Från mödernet i övrigt: Det spökar i städskrubben.

Så vet ni det.

Det här inlägget postades i Böckerna, Det otyglade, Tiden, Vanvettet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s