Det öppna örat (inuti)

Läser ut två böcker: Patti Smiths självbiografi Just Kids, och Honoré de Balzacs Seraphita (från 1834) i en engelsk översättning hos Projekt Gutenberg (eftersom den inte tycks finnas på svenska). Allt som ett led i mitt fortsatta grävande bland konstnärssjälar och deras inspirationskällor. (Balzac skulle senare ha ett viktigt inflytande på skönandarna under 1890-talets ockultistvurm.)

Finns något gemensamt för de två böckerna (och jag vill ju alltid finna samband även då det verkar som mest långsökt) är det att båda handlar om personer som upplevs som mer eller mindre androgyna: Patti Smith antas stundom för lesbisk, eller blir misstagen för man. Seraphita/Seraphitus är både man och kvinna, eller kanske snarare ingetdera.

I båda böcker finns också ett samtal med högre makter. Hos Balzac yttrar det sig som ett (för en modern ateist mycket tröttsamt) predikande. Den fiktiva inramningen för romanen är bara en klen förevändning för att öppna läsarens hjärta mot det swedenborgska himlaljuset.

Smiths gud är däremot helt sekundär i sammanhanget och mer av en privat angelägenhet. Det vore irrelevant att ens nämna hennes tro om jag inte ville nå fram till följande: Vid ett tillfälle fick hon mig faktiskt att fundera en smula på bönens natur.

Hon berättar hur hon som barn kunde ligga i sin säng och formulera långa brev till Gud:

”Jag sov inte särskilt mycket och jag måste ha irriterat Honom med mina oändliga och högtidliga löften, fantasier och planer. Men med tiden började jag uppleva ett annat slags bön, en tyst bön som snarare innebar att lyssna än att tala.”

Går det, undrar jag efter att ha läst den senare delen av det citatet, alltså att få tyst på sin egen röst inuti huvudet, på de långa, utåtriktade, omständligt artikulerade monologerna, och istället börja ta in?

Handlingen är ju den samma oavsett om man tror att något magiskt väsen lyssnar på ens tysta eller uttalade babbel.

Vid tillfälle ska jag undersöka saken.

Det här inlägget postades i Böckerna, Sambanden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s