Ljuset

Testar ett inlägg från mobilen. Det är för ljust för att sova och jag har redan försökt fördriva tid genom att köpa blivande frukost på en nattöppen mack vars snuskyl var dubbelt så lång som den för mejerivaror, promenera i friden längs Torne älv, sparka tillbaka en förlupen fotboll till ungdommarna på en av strandens fritidsytor och fått ett ”Kitos!” till svar, fäktas med myggsvärmar, fotografera förfallna gränsförsvar och långt om länge överväga att gå till Finland över järnvägsbron eftersom det utan vidare går, fastän man inte får, fastän det går.

Resan hit började annars med en flygförsening på hundra procent sedan Arlandas radartorn drabbats av tekniska problem och planen fick lyfta ett och ett från samma bana. Detta ledde i sin tur till två timmars extra väntan i Luleå på nästa buss mot Haparanda. I Råneå kastade lokalbefolkningen tegelsten på bussen. Utanför Kalix såg jag två vilda, mycket skabbiga renar. Väl framme fick jag oväntat skjuts sista biten av två snälla kvinnor som önskade mig välkommen hit. De undrade om jag kommit för att lyssna på musik. Jag berättade att jag kommit för att ställa ut tavlor ”Därinne förmodligen” pekade jag eftersom vi just for förbi konsthallen, 50 meter från vandrarhemmet. ”På onsdag är det vernissage.” ”Jaha.” Föreståndaren för vandrarhemmet hade stannar kvar för att vänta på mig och ge mig nyckel, portkod och lakan. På bakgården satt några av de andra med en klase vindruvor så jag gick dit och hälsade innan jag rastlöst traskade vidare mot macken och det där.

Nu ligger jag klarvaken i nattens bleka ljus och hoppas att sömnen ändå ska hitta mig till slut. I annat fall finns Cormac McCarthy och Blodets meridian. Det kargaste av landskap i en rabatterad pocket. Att du dör där är ingenting du ska ta personligt.

I morgon ska jag leta reda på en vandringsled.

Det här inlägget postades i Böckerna, Platserna, Tavlorna. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ljuset

  1. mia skriver:

    typiskt råne att kasta sten på bussen.

  2. Marit skriver:

    Busschaffören sa det varit lugnt ett par år men nu var det tydligen dags igen. Skändes som att färdas rakt in i lokalnyheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s