Göra eller dö!

Babel tog upp ämnet i sin säsongspremiär häromdagen: Hur tusan lyckas man samla tankarna kring något så koncentrationskrävande som en romantext, mitt i det allt mer påträngande digitala bruset?

Frågan kunde inte komma lägligare. I tre dagar har jag försökt varva ner och försöka bottna i mig själv igen efter idogt kroppsarbete och sedvanliga känslostormar. Istället har jag bara suttit som hypnotiserad framför datorn och klickat mig fram och tillbaka mellan olika annonssajter, samt haft en konstant men lågfrekvent feber. Totalt renons på djupare tankar.

Så fick det inte fortsätta dag fyra. Enligt planen var det då jag måste sätta igång. Skulle jag skjuta upp allt en dag till fanns inget som sa att jag inte skulle skjuta upp det i två månader. Dag fyra var det helt enkelt do or die!

Så på kvällen i går satte jag upp ett strikt ramverk för min dag med hjälp av mobilens påminnelsealarm. Som följer:

07.45 – Väckning! (uppstigning emellertid frivillig)

10.00 – Surfning förbjuden!

15.00 – Surfning tillåten igen i en timme…

16.00 – Surfning förbjuden!

20.00 – Surfning tillåten igen fram till sängdags…

Allt som allt gav detta alltså nio timmar då jag undantagslöst måste hålla datorn hopfälld och därmed tanken fri för andra sysslor.

Och faktiskt!

Första dagen enligt nämnda princip har artat sig över förväntan. Jag drog visserligen över en halvtimme redan på morgonen för att skriva klart ett roligt mejl. Men det straffades jag konsekvent för genom att bara tillåtas 30 minuters surftid på eftermiddagen. Och mellan de begränsade datorsessionerna har jag nu också fått föredömligt mycket gjort.

Tycks alltså inte finnas någon anledning att inte låta piskan vina på samma sätt i morgon också, och dagen efter det. Kanske är jag rent av ett slags universalrecept på spåren?

Även regler kan ju som bekant vara befriande.

Det här inlägget postades i Friheten, Texterna, Tiden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s