Ömsar skin

Hur man känner igen en biljettrivare (även i civil mundering):

Personen ser vid första anblicken ut som ungefär vilken annan människa som helst, och det kan därför vara lätt att missta sig. Men vid närmare granskning ska man på högra pekfingrets yttersida – mot tummen till –  kunna finna en sträv förhårdning. Detta extra hudlager är inte medfött utan har uppkommit efter upprepade kontakter med halvmatt biljettpapper. Då en äkta biljettrivare måste riva av och riva isär ett tusental sådana papper varje kväll krävs det inte många månaders rivande innan kroppen motvilligt anpassat sig.

Skulle man tillfälligtvis hitta en död biljettrivare (kanske en vars tankar inte längre förmått värja sig för frågor som Varför? Varför? och som förgiftad av tristessen en kväll bara lagt sig ner mellan två staplar Gott & Blandat på ett godislager någonstans och aldrig rest sig igen) och man sålunda getts en gyllene möjlighet att röntga exemplarets händer, är det inte heller omöjligt att man får konstatera en mer eller mindre långt gången förslitning i rivarhandens fingerleder. I regel är det emellertid fullt tillräckligt med en flyktig undersökning av den ännu levande huden.

Men pass opp! För lika lite som det kroppsliga särdraget är medfött är det för evigt bestående. Redan efter några dagars vila reagerar biljettrivarens ansatta hud med att fnasa sig, anta formen av en grovkornig sandfällning och till slut (liksom hoppfullt) ramla av. Så kan den som söker artbestämma en före detta biljettrivare stöta på problem bara en vecka efter att exemplaret exempelvis gått på tjänstledighet för att – som de så hjärtnupet kallar det – ”förverkliga sig själv”. Efter en månad kan det sedan vara helt omöjligt att skilja den före detta biljettrivaren från vilken annan stackars krake som helst.

Dessutom: Vid det laget är de tidigare biljettflinka fingrarna förmodligen redan täckta av linolja och målarfärg istället, och händer detta är det faktiskt lika bra att ge upp och inleda en helt ny artbestämning.

Konstnär kanske? Alternativt: Lycklig dåre.

Det här inlägget postades i Friheten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s