Tusen planer (nio hjärnor och åtta armar)

Lite drygt två månader in på tjänstledigheten sneglar jag igen på den där post it-tavlan som jag gjorde i början av oktober för att på något sätt försöka skaffa mig en överblick över alla projekt och planer.

Romanen är nu inlämnad till förlag – om nu inte utlämnad är ett bättre ord. Därmed kan jag sätta gröna bockar över fem av lapparna (förutom en del annat smått som blivit gjort). Tre nya idéer har dykt upp längs vägen och behöver sorteras in någonstans. Två- tre tidigare är försedda med frågetecken. Fyra lappar måste korsas över med rött (för livet blir inte alltid som man tänker sig).

Det kunde varit värre. Det kunde också, i alla fall i teorin, ha varit mycket bättre.

I förordet till den aktuella pocketutgåvan av Hans Falladas (fenomenala) Ensam i Berlin säger Martin Lagerholm att romanen (som alltså sträcker sig över 660 täta sidor) skrevs ”i rasande fart på bara några veckor hösten 1946”. Jag kan inte låta bli att frusta till när jag läser det. Att skriva så snabbt är inte bara abnormt. Det är en skymf mot alla oss andra.

Något liknande kommer jag aldrig att prestera, hur ”ledig” jag än blir. Men innan vinterhögtiderna väller in och rör till allting, så hoppas jag i alla fall hinna påta ihop ett utkast till ett av de nya projekt (för att se om det alls låter sig göras), samt samla skisser och foton till nästa målning. Den här gången blir det en bild av en bläckfisk, tänkte jag mig.

Bläckfiskar har åtta armar och nio hjärnor, lärde jag mig nyligen av televisionen. En sådan anatomi hade jag inte heller sagt nej till.

Det här inlägget postades i Böckerna, Friheten, Tavlorna, Texterna, Tiden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s