Bläckfisken (7) – Ett citat till förklaring

Inspirationen till bläckfisktavlan kommer från flera olika ställen. Bland annat från ett stycke ur Sven Del Blancs Speranza, som jag läste för snart kanske 20 år sedan men som jag fortfarande ofta tänker på. Jag har citerat stycket tidigare (på min förra bloggplats) men kände att det var dags nu igen, som en liten bakgrund till målandet.

Romanen Speranza utspelar sig på ett slavskepp med samma namn. Berättelsens jag är en av passagerarna – en ung greve som vid gynnsamt väder passar på att företa sig några vetenskapliga undersökningar:

”Babord om Speranza, i sydsydväst, ungefär, sträckte sig en lång, gulröd strimma i vattnet, långt mot horisonten i nordväst och småningom förtonande akteröver, när Speranza seglade i fatt och passerade detta klart avgränsade bälte, i vattnet avtecknat som en stor, oläslig signatur i blekrött bläck över havsgrönt papper. Jag övertalade Rouet att komma till min hjälp. Han befallde en matros att hinka upp ett prov u havet med hjälp av en enkel mjärde, egentligen bara ett ämbar med hål i botten. Jag blev helt förskräckt när jag i mjärden fann en bläckfisk, sannolikt den rätt ovanliga varianten Sepia Psittaca, en rosafärgad säck mellan åtta slingrande armar, vårtiga av sugkoppar. Dess milda och liksom vädjande blick vid munnens fågelnäbb gjorde ett sällsamt och högst obehagligt intryck på mig. Denna bläckfisk jagas hårt av hajar och andra rovfiskar, men kan rädda sig genom att anlägga nya färger som skyddande förklädnad, och utsöndrar i nödfall ett moln av bläck, som förvirrar och leder förföljaren vilse. När jag skar i dess skinn med Rouets skalpell, ändrade den hastigt färg från blekrosa till svart.

Jag ville kasta det äckliga djuret i havet, men han klamrade sig fast vid min arm med vårtiga tentakler och gav mig en bedjande och nästan mänsklig blick, som gjorde ett pinsamt intryck. Jag fick skära mig loss ur hans glupska omfamning, en mycket obehaglig procedur.”

Det här inlägget postades i Böckerna, Tavlorna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s