Gott nytt år! (Ormens är nu till ända)

En månad in på 2014 är det dags att summera förra året. Dock inte 2013, som annars kunde varit brukligt, utan det kinesiska Ormens år, som rinner mot sitt slut just i kväll. Utan att tro på stjärnmystik och liknande fluff, har jag ändå haft i bakhuvudet att om jag inte tar tag i ett och annat under Ormens år (som enligt de astronomiska cyklerna alltså ska vara mitt år) så kommer jag aldrig göra det.

Tänkt och gjort. Förra våren fick jag som på beställning en kort men intensiv 35-årskris. När jag samlat mig kom jag fram till att jag hade två val. Antingen fortsätta som vanligt – jobba vidare på biograferna, försöka uppbåda tillräcklig ork för att vara kreativ på fritiden och drömma om en ljusare framtid, eller bränna mitt sparkapital på att leva helt fritt ett helt år, orka och hinna mångdubbelt mer och hoppas finna nya fotfästen. Beslutet föll, efter en kort inre monolog, på det senare.

Nu har jag redan haft fyra lediga månader. Att en tredjedel av tiden redan förflutit känns en smula stressande. Men känslan blir mindre när jag påminner mig själv om vad jag på den förhållandevis korta tiden ändå hunnit med.

Träsvärd

Just nu har jag exempelvis fullt upp med ett fantastiskt trevligt teckningsuppdrag. Jag ritar marinarkeologiska fynd från vikingatiden. Det är på samma gång spännande och lärorikt.

I morse såg det till exempel ut så här på mitt rustika lilla köksbord i Vasastan. Det bruna i mitten är tre svedda och försiktigt sammanpusslade delar av vad som för tusen år sedan kanske fungerat som ett leksaks- eller träningssvärd.

Det mörka i nederkanten är min vänstra fot. Den högra står i kökssoffan. Kanske är det här en lite okonventionell placering av höger- och vänsterfötter, generellt sätt, men så här på Ormens sista dag konstaterar jag att de båda har gott fäste. Förhoppningsvis håller det i sig även under kommande månader.

Det här inlägget postades i Biograferna, Minnena, Tiden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s