Är du feminist? Här är ett enkelt test!

Hej! Eftersom förvirringen kring begreppet feminism på vissa håll syns total har jag här satt ihop en liten checklista. Begrunda följande fyra påståenden:

1) Utöver de rent fysiska skillnaderna mellan kvinnor och män (det kroppsliga könet) finns olika förväntningar i samhället på hur kvinnor respektive män ska bete sig. Dessa förväntade beteenden, så kallade könsroller, är alltså (helt eller åtminstone delvis) kulturellt konstruerade och därmed också möjliga att ändra.

2) De konstruerade könsrollerna är har, statistiskt sett, (alltid, ofta eller åtminstone ibland) missgynnat kvinnor, som historiskt getts mindre politisk och ekonomisk makt, mindre frihet och lägre status än män (vilket för den skull inte betyder att inte även män kan fara illa – se nedan).

3) Denna obalans är inte heller bara historisk utan existerar fortfarande i världen (i alla länder hela tiden, stundtals på vissa platser eller åtminstone då och då här och där).

4) En sådan orättvisa är fel och borde (på ett eller annat sätt) jämnas ut. Kvinnor och män borde alltså inte rangordnas utifrån sitt kön, utan ses som individer, och ges likvärdiga rättigheter, möjligheter och skyldigheter.

Håller du med? Då kan du utan vidare kalla dig feminist.

Håller du inte med? Då är du inte feminist. Men då kanske du också borde se dig om lite mer i världen. Sedan är du varmt välkommen att göra testet igen!

***

Uppdatering (för att undvika missförstånd):

Att vi lever i en struktur där vissa grupper (statistiskt sett) getts fördelar framför andra, och att man erkänner denna struktur, betyder inte att man samtidigt anser att alla de enskilda medlemmarna i den grupp som (statistiskt sett) har högre ställning är aktiva förtryckare (att allt till exempel ”är männens fel”).

Att erkänna att det finns en sådan här struktur betyder heller inte att man som enskild person måste identifiera sig som antingen offer eller förövare.

Strukturen är i själva verket ofta skadlig för båda parter, bara på lite olika sätt. Medan kvinnor i somliga fall vinner fördelar gentemot män bara genom att vara kvinnor, genom den roll som kvinnan getts inom ramarna samma struktur, så finns det män som i motsvarande fall drar ett kortare strå. Och medan många kvinnor (i alla fall i vårt samhälle) får hög lön och debatterar politik i teve, så finns också många män som är arbetslösa, ohörda och utslagna. Detta är det ingen som förnekar.

Men då man ser till helheten ser man ändå att kvinnor (statistiskt sett) oftare hamnar i underläge, att de (statistiskt sett) tjänar mindre, har mindre reell makt och mindre frihet än män, och att oavsett hur enskilda män och enskilda kvinnor lever sina enskilda liv, så finns en strukturell obalans i samhället som oftare (men alltså inte alltid) tenderar att gynna kvinnor framför män.

Att erkänna detta betyder inte att man inte samtidigt ser männens problem i samhället, eller att man tycker att dessa problem är oviktiga. Och att påpeka att män (statistiskt sett) har mer makt och mer pengar än kvinnorna betyder inte att man attackerar alla män (just som man inte attackerar alla vita för att de är vita när man påpekar att det (statistiskt sett) finns strukturella fördelar med att vara vit). Man bara hoppas att alla ska kunna se den strukturella orättvisa som faktiskt föreligger och enas kring det slutliga målet: Ett jämställt och jämlikt samhälle för alla. Alla kvinnor och alla män. Alla människor.

Det här inlägget postades i Åsikterna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s