Domedagen är över

Nu är den här. Den har faktiskt redan varit. Domens dag. Civilisationens slut. Ragnarök. Harmagedon. Den stora Apokalypsen. Komplett med växthuseffekt, finanskrasch, översvämningar, torka, skogsbränder, oljekris, utfiskning, glaciärsmältning, nedsmutsning, strålskadade insekter, döda bin, fallna imperium, stormar och orkaner, de i förnekelse dansande och mot stupet drivande, den av klarhet slagne och till botten fallne, samt över allting den tysta rymden, som inte kan bry sig mindre.

Den blev ett färgsprakande kaos den här tavlan, som till slut blev klar i dag, och att den blev ett kaos är kanske inte heller så konstigt, med tanke på tematiken.

Jag hade först tänkt kalla den Domedagen, eftersom ordet (Domedag) ligger så bra i munnen. Men det slog mig att Apokalypsen nog är en bättre titel eftersom det är ett mer tvetydigt begrepp. Det grekiska ordet apokalyps betyder ju snarast uppenbarelse (avtäckelse/avslöjande), men har under historiens gång kommit att få mer ödesdiger innebörd. Och tar man vara på denna dubbelhet kan min målning antingen vara en bild av själva domedagen, eller så kan den vara en bild av samtidens föreställningar om de hot världen och vi själva just nu står inför.

Jag har en känsla av att jävulen alltid kommer bakifrån. Den dag civilisationen verkligen går under anar jag att det kommer ske på ett sätt som vi ännu inte riktigt har en aning om, trots att tecknen, med facit i hand, kommer tyckas oss hur tydliga som helst.

Så kanske är min målning faktiskt en sammanfattning av hur allting faktiskt kommer gå fel. Mycket forskning tyder på det, låt oss inte sticka huvudet i sanden. Men troligare ändå är väl att målningen snarare är en sammanfattning av våra apokalyptiska tankar om samhället i dag. Ett slags nutidsdokument, med andra ord, snarare än en profetia. Även om det ena inte behöver utesluta det andra.

Det här inlägget postades i Åsikterna, Tavlorna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s