Unna dig en aha-upplevelse

När kursen i socialpsykologi började för en månad sedan var jag övertygad om att insikterna som väcktes där genast måste rinna över hit. I en formlig fors av inspirerade infall. Omöjlig att hejda. I dag avslutades kursen med ett sista seminarium och av de där inledande idéerna återstår mest ett klimpigt mos av eftertankar. En fors av gröt? Det är inte mycket att komma med.

aronsonSå istället länkar jag nu bara till den gränslöst fascinerande The Social Animal av Elliot Aronson (här som fri PDF). Varför liksom bjuda ur skopa när källan ligger inom räckhåll?

Här får du lära dig hur tankar och attityder formas och förändras och varför förnuftsargument inte biter på människor som redan har valt en åsikt; hur människors fördomar tenderar att bli självuppfyllande och att blotta påminnelsen om en rådande fördom kan göra den drabbade personen mer klok eller dum; att höga straff och stora belöningar inte leder till ordning och god moral utan snarare skapar ögontjänare och opportunister; vad vårt instinktiva indelande av människor i Vi och Dom beror på och hur avigsidorna delvis kan motarbetas; hur inre konflikter styr vårt beteende utan att vi själva har en aning om det och hur vi också anpassar oss efter andras åsikter, eller förmodade åsikter, betydligt mycket mer än vi själva vill tro. Bland mycket annat. Den är dessutom skriven på ett sätt som inte bara passar psykologistudenter utan lika mycket vem som helst som njuter av att blir upplyst och underhållen.

Så läs den bara. Det är du värd.

 

Det här inlägget postades i Böckerna, Psykologin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s