Årets sista viskning

Tids nog, trodde jag, skulle jag höja min röst i debatten. Det är allas vår plikt, att då stormarna härjar, med det lilla man har, söka bygga en fyrbåk i mörkret. Men då jag ser mig omkring är världen redan full av fyrar. Av alla möjliga sorter. På varje kobbe står det en och slungar sitt ljus ursinnigt. Manar och hotar härs och tvärs. Medan båtarna styr som de vill.

Utifrån ter sig (också) hela debatten som ett gigantiskt glashus med fåglar. I olika klungor sitter de där, på alla sina olika grenar och skriker för att slippa lyssna på varandra. Stämmer någon in med en annan är det också bara för att de båda redan skriker samma. Det finns forskning på det, för det finns forskning på allt. Där inne virvlar det av bajs, blanka näbbar, vackra fjädrar, men knappast något gör någon skillnad.

På en stubbe i skogen, utom räckhåll för allt, sitter jag istället och nynnar, för levande och döda ting som har helt andra saker att göra:

Då låsen mot världen till slut slår igen och vi ser oss om på varandra, bland vilka är det vi har hamnat?

Om det vi ville hejda med dörrar och lås var oro och våld; men våld är att skada andra; och detta att låsa också är skada; och det är vi själva som förslutit dörren; fanns då inte våldet här redan från början, slumrande inom oss själva? Väckte vi det värsta just i den stund då vi försökte stänga det ute?

Som då vi hugger huvudet av en hydra och i såret två nya genast växer ut i dess ställe. Men nu med våra egna ansikten på.

Det här inlägget postades i Åsikterna, Missmodet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Årets sista viskning

  1. Ping: Debatt måste inte vara krig | Marit Furns blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s