Debatt måste inte vara krig

Och just när jag ondgjort mig rejält över det hetsiga debattklimatet och indignerat frågat mig vad det egentligen är för mening med att försöka diskutera något alls när vi ändå aldrig lyssnar på varandra, så dök detta upp på psykologiska institutionen i Stockholm i dag, alldeles som på beställning:

Måste debatt vara krig? – en föreläsning om politisk psykologi och hur vi kan främja ett mer konstruktivt debattklimat i samhället, ledd av Ebba Karlsson från tankesmedjan Poplar.

Inom loppet av ett par trevliga timmar redogjorde hon för vad beteendeforskningen säger om vad som faktiskt funkar och inte funkar då man vill föra en konstruktiv debatt och kanske rent av få någon annan att ändra åsikt.

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 20.25.56En central insikt är att det vi tycker i olika frågor bara till viss del handlar om fakta och objektiva slutsatser. I ännu högre utsträckning (för att inte säga uteslutande) handlar det om gruppkänsla och identitet.

Ur ett evolutionärt perspektiv har vi nämligen betydligt större (kortsiktig) nytta av att omfamnas av en trygg grupp, än att tycka objektivt rätt i politiska frågor. Att ty oss till meningsfränder blir dessutom ännu mer betydelsefull när vi sätts under angrepp utifrån. Ett hårdnande debattklimat blir på det viset lätt till en ond spiral där polariseringen ökar samtidigt som taket inom den egna falangen ständigt blir allt lägre. För vädrar man en åsikt som inte riktigt passar in i den egna gruppen riskerar man nu både att angripas av motståndarna och stå utan skydd från de egna leden.

Med andra ord: Kallar du någon för idiot kommer denne inte ändra sig utan tvärt om bara bli ännu mer övertygad om att den har rätt. Dessutom lär du själv snart få smaka på samma medicin.

Att använda bestraffning (som skuld och skam) i tron att det ska avskräcka från oönskat beteende är över huvud taget dömt att misslyckas. Vill man ha långsiktig förändring bör man istället uppmuntra beteenden som är bra, exempelvis lyhördhet och en respektfull samtalston.

Det kan låta lätt i teorin men är givetvis inte enkelt i praktiken. Någon skottsäker metod för hur debatten ska räddas gör Ebba Karlsson heller inte anspråk på att kunna förmedla. Hon och de andra på Polar önskar bara så många som möjligt vill vara med och diskutera, för att vi tillsammans ska kunna nå fram till det som de ser som det övergripande målet – ett tryggt och därmed konstruktivt debattklimat, med mer fokus på fakta och (själv-) reflektion och mindre på personangrepp och identitetsförsvar.

Slutsatsen är att ingen kan göra allt men att vi alla kan göra lite, genom att börja med oss själva och (så gott vi kan när känslorna svallar) försöka föregå med gott exempel.

*

Mer om den bakomliggande forskningen kan du med behållning läsa i Ebba Karlssons egen artikel på sajten Initiativ:idé.

Det här inlägget postades i Åsikterna, Psykologin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s