Meta 5

En roman är en gravhög.

Eller rättare: det är en finslipad gravsten tronande på toppen av en gravhög.

Den text som inslagen mellan två rektangulära pärmar (till formen faktiskt inte heller olik ett stycke graverad obsidian) slutligen står där färdig att läsa, gör det på en gigantisk kulle av olika djupt begravda, delvis redan förmultnade tankefoster. Den som grävde sig ner där skulle möta lager på lager av förkastade scener, stympade longörer, tystade dialoger, förflugna associationer, halshuggna infall och i dagsljus inte fullt så geniala genidrag, varvade med den vanliga mullen av genast komposterade adjektiv. Allt i ett osentimentalt huller om buller.

Det är alltså de sista överflödiga sidorna som ska dödas nu.

Lite som då Michelangelo sa (eller åtminstone lär ha sagt) att skulptörens uppgift inte är att ta fram en staty ur ett stycke marmor, utan tvärt om ta bort allt annat, så att det till slut bara är själva statyn som återstår, självklart befriad ur stenen.

Snart är det bara själva romanen kvar.

Det här inlägget postades i Debutromanen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s