Den fjärde dimensionen

Titta på den här, sa jag till J. och höll fram telefonen.

Där var en instagrambild av en oljemålning av Cindy Rizza. Tunna kläder böjande på en tvättlina, genomlysta av solen.

–Snyggt! sa J.

–Ja, höll jag med. Enkel idé men skickligt genomförd.

–Ja.

–Man tänker ju att det ska vara svårt att få det så där realistiskt, funderade jag vidare.

–Ja, sa J.

–Men det är bara för att man tror att man måla objekten i tre dimensioner för att få dem att se verkliga ut. Men så är det inte alls. Man bara tittar på det som ska målas av och så ser man att här, här är det en fläck med lite mörkare grålila färg. Så blandar man lite grålila på penseln och sätter det på motsvarande plats på tavelduken. Sen tittar man igen och så ser man att intill det grålila så är det en fläck som är ljust laxrosa. Så blandar man lite ljust laxrosa på penseln och sätter det intill det grålila på tavelduken. Och så där håller man på tills alla fläckar sitter på rätt plats. Och när man är klar så ser det som är på duken lika tredimensionellt ut som det som skulle målas av. Men allt är ju egentligen bara fläckar i två dimensioner. Inte så svårt.

–Eller så är du ett geni, retades J.

–Jag är i alla fall mer trygg med att måla så, menade jag och fortsatte titta på bilden.

Betydligt värre är det då med den fjärde dimensionen…

Medan romanmanuset är borta på en ny genomläsning hos redaktören passar jag på att måla igen. Det är första duken till något som i bästa fall kan bli en hel utställning på temat dans. Det här är också första gången som mitt intresse för dans spiller över i måleriet och om det inte bara ska bli bilder av glada människor i häftiga poser måste jag också försöka fånga det som är dansens hela poäng – rörelsen, rytmen, swingen. Alltså inte bara längden, bredden och djupet i dansen utan även tiden.

Jag vill att det ska se ut som det känns.

Till skillnad från de tre  första dimensionerna är det precis lika svårt som det låter.

Två roller.jpg

Två roller, två hem, två smygfoton

Det här inlägget postades i Byrån. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s